Boterroom (creme au beurre)

MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd10 minutenTotale tijd25 minuten
Per 1 kg:
 2,50 theelepel Eidooiers
 2,50 gals Halfvolle melk
 225 g Suiker
 weinig Vanilleessence
 562 g Melkerijboter
Gastronormplaat = 53cm. x 32,5cm. x 1cm. hoog
1

Bereid de dag ervoor een anglaise:

2

Kook de melk met het meeste van de suiker, intussen de dooiers los kloppen met de rest van de suiker.

3

Giet de kokende melk al roerend op de dooiers en plaats terug op een laag vuurtje.

4

Gedurende roeren met spatel tot de anglaise bindt (op 82°C, meeste schuim is verdwenen).

5

Snel afkoelen in een spoelbak met koud water daarna afgedekt in de koelkast.

6

Maak de boter mals (in de microgolfoven), klop ze machinaal los met de deegarm tot ze wit en luchtig is.

7

Voeg beetje bij beetje de anglaise toe en klop de boterroom verder luchtig, voeg de vanilleessence toe volgens smaak.

8

Verwerk onmiddellijk.

9

Boterroom uit de koelkast kan je niet bewerken (schift), eerst mals maken in de microgolfoven en opnieuw luchtig kloppen.

10

Kan ook door de mengkom (indien metaal/inox) aan de buitenzijde wat te verwarmen met een brandertje en op trage snelheid laten draaien, zodra de massa opnieuw een mooi geheel is terug luchtig kloppen.

11

Mokka boterroom: boterroom met mokka essence (3,5 eetlpl.).

12

Chocolade boterroom: op het laatst gesmolten chocolade onder roeren.

13

Praline boterroom:met praline pasta van Callebaut.

Ingrediënten

Per 1 kg:
 2,50 theelepel Eidooiers
 2,50 gals Halfvolle melk
 225 g Suiker
 weinig Vanilleessence
 562 g Melkerijboter

Aanwijzingen

Gastronormplaat = 53cm. x 32,5cm. x 1cm. hoog
1

Bereid de dag ervoor een anglaise:

2

Kook de melk met het meeste van de suiker, intussen de dooiers los kloppen met de rest van de suiker.

3

Giet de kokende melk al roerend op de dooiers en plaats terug op een laag vuurtje.

4

Gedurende roeren met spatel tot de anglaise bindt (op 82°C, meeste schuim is verdwenen).

5

Snel afkoelen in een spoelbak met koud water daarna afgedekt in de koelkast.

6

Maak de boter mals (in de microgolfoven), klop ze machinaal los met de deegarm tot ze wit en luchtig is.

7

Voeg beetje bij beetje de anglaise toe en klop de boterroom verder luchtig, voeg de vanilleessence toe volgens smaak.

8

Verwerk onmiddellijk.

9

Boterroom uit de koelkast kan je niet bewerken (schift), eerst mals maken in de microgolfoven en opnieuw luchtig kloppen.

10

Kan ook door de mengkom (indien metaal/inox) aan de buitenzijde wat te verwarmen met een brandertje en op trage snelheid laten draaien, zodra de massa opnieuw een mooi geheel is terug luchtig kloppen.

11

Mokka boterroom: boterroom met mokka essence (3,5 eetlpl.).

12

Chocolade boterroom: op het laatst gesmolten chocolade onder roeren.

13

Praline boterroom:met praline pasta van Callebaut.

Notes

Boterroom (creme au beurre)