Vlierbloesemsiroop

Opbrengsten1 portie
 1 kg Vlierbloesemschermen
 4 theelepel Citroenen
 1 kg Suiker
 2 l Water
1

De witte bloemetjes met een gele schijn (van het stuifmeel) is het beste.
Pluk de vlierbloesemschermen op een droge ochtend van half mei tot eind mei (enkel de bloemetjes aan/en de dunne takjes).

2

Laat ze even in de emmer staan zodat de insecten nog kunnen ontsnappen. Laat intussen 2 citroenen weken in koud water. De andere 2 citroenen uitpersen (net.60gr.). Was de vlierbloesemschermen nooit want dan is het beste al verloren.

3

Was de citroenen in het koud water even met een sponsje zodat eventuele sproeistoffen er af zijn. Snij voor en achterkant er af tot op het vruchtvlees en snij de citroen verder in schijven. Doe die samen met het citroensap en het water bij de vlierbloesemschermen.

4

Plaats een bord bovenop zodat de schermen onder staan in het vocht. Laat dit gedurende 24 uur trekken op een plaats in de schaduw.

5

Zeef het vocht eerst door een puntzeef en duw het ook uit de bloesems. Zeef het voor een tweede keer door een neteldoek (of keukenhanddoek die je even uitkookt met zuiver water).

6

Kook kort op met de suiker. Plaats de kookpot in een spoelbak met water voor het vocht zo snel mogelijk te laten afkoelen. Eens afgekoeld in een fles koel bewaren.

7

De siroop kan je ook heet in de fles gieten dan is die eveneens mee bacteriearm maar test eerst even of de fles er tegen kan (de meeste witte wijn flessen zijn bestand tegen die warmte).

8

Je kan de hoeveelheid suiker aanpassen naar behoefte maar 500 gr. tot 1kg. is het max.
Ik verkies voor ¼ suiker dat is niet te zoet, hoe berekenen: weeg het vocht en deel door 3. Dat is de hoeveelheid suiker die je moet toevoegen. Bvb. 6L.:3= 2kg. suiker.
Altijd bewaren in de koelkast, met 50%suiker is die lang te bewaren. Met minder suiker max. 1 maand.

9

Aperitief Hugoke: vlierbloesemsiroop, Cava, spuitwater en munt.
Limonade: zonder Cava.

Ingrediënten

 1 kg Vlierbloesemschermen
 4 theelepel Citroenen
 1 kg Suiker
 2 l Water

Aanwijzingen

1

De witte bloemetjes met een gele schijn (van het stuifmeel) is het beste.
Pluk de vlierbloesemschermen op een droge ochtend van half mei tot eind mei (enkel de bloemetjes aan/en de dunne takjes).

2

Laat ze even in de emmer staan zodat de insecten nog kunnen ontsnappen. Laat intussen 2 citroenen weken in koud water. De andere 2 citroenen uitpersen (net.60gr.). Was de vlierbloesemschermen nooit want dan is het beste al verloren.

3

Was de citroenen in het koud water even met een sponsje zodat eventuele sproeistoffen er af zijn. Snij voor en achterkant er af tot op het vruchtvlees en snij de citroen verder in schijven. Doe die samen met het citroensap en het water bij de vlierbloesemschermen.

4

Plaats een bord bovenop zodat de schermen onder staan in het vocht. Laat dit gedurende 24 uur trekken op een plaats in de schaduw.

5

Zeef het vocht eerst door een puntzeef en duw het ook uit de bloesems. Zeef het voor een tweede keer door een neteldoek (of keukenhanddoek die je even uitkookt met zuiver water).

6

Kook kort op met de suiker. Plaats de kookpot in een spoelbak met water voor het vocht zo snel mogelijk te laten afkoelen. Eens afgekoeld in een fles koel bewaren.

7

De siroop kan je ook heet in de fles gieten dan is die eveneens mee bacteriearm maar test eerst even of de fles er tegen kan (de meeste witte wijn flessen zijn bestand tegen die warmte).

8

Je kan de hoeveelheid suiker aanpassen naar behoefte maar 500 gr. tot 1kg. is het max.
Ik verkies voor ¼ suiker dat is niet te zoet, hoe berekenen: weeg het vocht en deel door 3. Dat is de hoeveelheid suiker die je moet toevoegen. Bvb. 6L.:3= 2kg. suiker.
Altijd bewaren in de koelkast, met 50%suiker is die lang te bewaren. Met minder suiker max. 1 maand.

9

Aperitief Hugoke: vlierbloesemsiroop, Cava, spuitwater en munt.
Limonade: zonder Cava.

Notes

Vlierbloesemsiroop