Vlierbessensiroop

MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd15 minutenTotale tijd45 minuten
Per 1.5 l:
 1 l Vlierbessensap
 500 g Kandijsuiker (donker bruine)
 5 takjes Rozemarijn (takje)
Allereerst moet je weten dat de vlierbes ongekookt giftig is en de groene onrijpe bessen veroorzaken buikkrampen ook nadat ze gekookt werden.
1

De vlierbessen worden best geplukt vanaf 15 augustus tot 30 september, dan zijn bijna alle besjes per trosje (scherm) zwart van kleur en rijp. De groene/roze bessen zijn onrijp en niet geschikt voor consumptie. De schermen zitten vast aan een dikke rode stengel die je makkelijk kan afbreken van de dikkere (groene) tak.

2

Doe wegwerphandschoenen aan (besjes kleuren fel) en pluk ze van de stengels in een emmer (de rijpe bessen vallen er af de groene zitten vaster). Verwijder zoveel mogelijk blaadjes, stengels en insecten.

3

Als alle besjes geplukt zijn vul je de emmer met koud water en laat even staan (zeker 10cm. boven de bessen). Al de onrijpe bessen (groen/roze/rood) komen boven drijven en kan je makkelijk met de hand of ziftje af scheppen. Roer voorzichtig om en schep opnieuw de onrijpe er af, herhaal 3X. Giet de rijpe bessen in een vergiet en laat goed uitlekken, doe de bessen in een kookpot en plaats op het vuur.

4

Breng de bessen kort aan de kook en giet door een puntzeef, duw het sap met een pollepeltje er goed uit. Meet of weeg de hoeveelheid sap, doe opnieuw in een kookpot en breng met de kandijsuiker (=donkerbruine) en een takje verse rozemarijn van 5cm. aan de kook. Zodra het kookt en de suiker is opgelost giet je het door een ziftje in een zuivere fles of bokaal, sluit het deksel/stop en laat het onderste boven afkoelen. Plaats in de koelkast.

5

Te gebruiken als sausje op ijs of bij een dessert, yoghurt, een scheutje bij witte wijn/cava of met water.

6

Als kleurstof om voeding te kleuren, vb. marsepein, merengue, slagroom etc.….

7

Eveneens te gebruiken als hoestsiroop, 3 eetlepels per dag. Verhoogt ook uw weerstand (bevat veel vit. C), elke dag 1 eetlepel.

Ingrediënten

Per 1.5 l:
 1 l Vlierbessensap
 500 g Kandijsuiker (donker bruine)
 5 takjes Rozemarijn (takje)

Aanwijzingen

Allereerst moet je weten dat de vlierbes ongekookt giftig is en de groene onrijpe bessen veroorzaken buikkrampen ook nadat ze gekookt werden.
1

De vlierbessen worden best geplukt vanaf 15 augustus tot 30 september, dan zijn bijna alle besjes per trosje (scherm) zwart van kleur en rijp. De groene/roze bessen zijn onrijp en niet geschikt voor consumptie. De schermen zitten vast aan een dikke rode stengel die je makkelijk kan afbreken van de dikkere (groene) tak.

2

Doe wegwerphandschoenen aan (besjes kleuren fel) en pluk ze van de stengels in een emmer (de rijpe bessen vallen er af de groene zitten vaster). Verwijder zoveel mogelijk blaadjes, stengels en insecten.

3

Als alle besjes geplukt zijn vul je de emmer met koud water en laat even staan (zeker 10cm. boven de bessen). Al de onrijpe bessen (groen/roze/rood) komen boven drijven en kan je makkelijk met de hand of ziftje af scheppen. Roer voorzichtig om en schep opnieuw de onrijpe er af, herhaal 3X. Giet de rijpe bessen in een vergiet en laat goed uitlekken, doe de bessen in een kookpot en plaats op het vuur.

4

Breng de bessen kort aan de kook en giet door een puntzeef, duw het sap met een pollepeltje er goed uit. Meet of weeg de hoeveelheid sap, doe opnieuw in een kookpot en breng met de kandijsuiker (=donkerbruine) en een takje verse rozemarijn van 5cm. aan de kook. Zodra het kookt en de suiker is opgelost giet je het door een ziftje in een zuivere fles of bokaal, sluit het deksel/stop en laat het onderste boven afkoelen. Plaats in de koelkast.

5

Te gebruiken als sausje op ijs of bij een dessert, yoghurt, een scheutje bij witte wijn/cava of met water.

6

Als kleurstof om voeding te kleuren, vb. marsepein, merengue, slagroom etc.….

7

Eveneens te gebruiken als hoestsiroop, 3 eetlepels per dag. Verhoogt ook uw weerstand (bevat veel vit. C), elke dag 1 eetlepel.

Vlierbessensiroop