Tarte tatin van ananas

MoeilijkheidsgraadGevorderd
Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd1 uur
Per 6 personen:
 1 theelepel Bladerdeeg rond 32cm.
 150 g Suiker
 60 g Melkerijboter
 1 theelepel Ananas rijp vers
 0,50 gal Rum
1

Bereid de tarte tatin best een dag voordien, zo kan je die beter portioneren en blijft hij beter van vorm.

2

Gebruik een iets hogere bakvorm.

3

Opgelet! gebruik geen gietijzeren bakvorm (= blauw/zwart van kleur) door het zuur van de ananas trekt die helemaal wit en heb je een metaalsmaak (bah).

4

Neem je bakvorm en plaats deze ondersteboven op de bladerdeeg. Snij rond de vorm en prik de deeg met een vork. Plaats even in de koelkast.

5

Schil de ananas, snij in plakken van 2 cm. dik en steek de harde kern er uit door middel van een appelboor. Laat 1 schijf heel voor in het midden, de andere mag je in 2 snijden.

6

Smeer je bakvorm in met een beetje gesmolten boter. Gooi al de suiker in de vorm en draai rond zodat er een laagje suiker in de vorm hangt. Giet de overige suiker terug in een kom. Plaats in het midden de hele schijf ananas en vul de vorm verder met de rest van de ananas. Schik zo dicht mogelijk op elkaar en vul de overgebleven spleetjes op met kleinere stukken. Bestrooi met de suiker en leg de boter in kleine klompjes bovenop. Leg een bord bovenop dat net in de vorm past en plaats in de voorverwarmde oven (175 C.). Bak gedurende 25 minuten.

7

Haal de bakvorm uit de oven, plaats een handdoek bovenop (licht drukken zodat de ananas op zijn plaats blijft liggen) en giet al het vocht uit de vorm in een steelpan.

8

Voeg de rum aan het vocht toe.

9

Haal het bord nu uit de bakvorm en laat lichtjes afkoelen. Intussen het kookvocht op een hoog vuur laten inkoken. Wanneer het vocht lichtbruin karamelliseert overgiet je hier mee de ananas. Laat een beetje afkoelen.

10

Leg het vel bladerdeeg bovenop en plooi de randen een beetje rond de ananas. Maak in het midden een gaatje met je mes en spreid een beetje open.

11

Bak nu verder af voor 20 minuten.

12

Uit de oven laten afkoelen, afdekken en in de koelkast plaatsen.

13

De dag er na plastiekfolie verwijderen en de vorm even op een klein vuurtje plaatsen. Laat enkele seconden elk plaatsje aan de onderkant warm worden zodat de taart los komt. Zodra je de taart in zijn vorm kan rond draaien dan is hij los.

14

Plaats een ander bord bovenop en draai snel in 1 beweging om. Plaats opnieuw in de koelkast en laat terug even opstijven. Daarna kan je de taart voorzichtig versnijden. Warm lauw op en serveer met een bolletje vanille ijs.

15

Tip: Het vocht dat toch nog uit de vorm loopt opvangen en op het vuur binden met een beetje vanillepudding. Beetje room toevoegen, dit kan je gebruiken als saus bij de tarte tatin.
Tip: je kan dit ook doen met nectarines, snij net naast de pit zo groot mogelijke stukken. Laat het vel er aan.

Ingrediënten

Per 6 personen:
 1 theelepel Bladerdeeg rond 32cm.
 150 g Suiker
 60 g Melkerijboter
 1 theelepel Ananas rijp vers
 0,50 gal Rum

Aanwijzingen

1

Bereid de tarte tatin best een dag voordien, zo kan je die beter portioneren en blijft hij beter van vorm.

2

Gebruik een iets hogere bakvorm.

3

Opgelet! gebruik geen gietijzeren bakvorm (= blauw/zwart van kleur) door het zuur van de ananas trekt die helemaal wit en heb je een metaalsmaak (bah).

4

Neem je bakvorm en plaats deze ondersteboven op de bladerdeeg. Snij rond de vorm en prik de deeg met een vork. Plaats even in de koelkast.

5

Schil de ananas, snij in plakken van 2 cm. dik en steek de harde kern er uit door middel van een appelboor. Laat 1 schijf heel voor in het midden, de andere mag je in 2 snijden.

6

Smeer je bakvorm in met een beetje gesmolten boter. Gooi al de suiker in de vorm en draai rond zodat er een laagje suiker in de vorm hangt. Giet de overige suiker terug in een kom. Plaats in het midden de hele schijf ananas en vul de vorm verder met de rest van de ananas. Schik zo dicht mogelijk op elkaar en vul de overgebleven spleetjes op met kleinere stukken. Bestrooi met de suiker en leg de boter in kleine klompjes bovenop. Leg een bord bovenop dat net in de vorm past en plaats in de voorverwarmde oven (175 C.). Bak gedurende 25 minuten.

7

Haal de bakvorm uit de oven, plaats een handdoek bovenop (licht drukken zodat de ananas op zijn plaats blijft liggen) en giet al het vocht uit de vorm in een steelpan.

8

Voeg de rum aan het vocht toe.

9

Haal het bord nu uit de bakvorm en laat lichtjes afkoelen. Intussen het kookvocht op een hoog vuur laten inkoken. Wanneer het vocht lichtbruin karamelliseert overgiet je hier mee de ananas. Laat een beetje afkoelen.

10

Leg het vel bladerdeeg bovenop en plooi de randen een beetje rond de ananas. Maak in het midden een gaatje met je mes en spreid een beetje open.

11

Bak nu verder af voor 20 minuten.

12

Uit de oven laten afkoelen, afdekken en in de koelkast plaatsen.

13

De dag er na plastiekfolie verwijderen en de vorm even op een klein vuurtje plaatsen. Laat enkele seconden elk plaatsje aan de onderkant warm worden zodat de taart los komt. Zodra je de taart in zijn vorm kan rond draaien dan is hij los.

14

Plaats een ander bord bovenop en draai snel in 1 beweging om. Plaats opnieuw in de koelkast en laat terug even opstijven. Daarna kan je de taart voorzichtig versnijden. Warm lauw op en serveer met een bolletje vanille ijs.

15

Tip: Het vocht dat toch nog uit de vorm loopt opvangen en op het vuur binden met een beetje vanillepudding. Beetje room toevoegen, dit kan je gebruiken als saus bij de tarte tatin.
Tip: je kan dit ook doen met nectarines, snij net naast de pit zo groot mogelijke stukken. Laat het vel er aan.

Tarte tatin van ananas