Soezen

MoeilijkheidsgraadGevorderd
Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd20 minutenKooktijd25 minutenTotale tijd45 minuten
Per 10 stuks:
 0,75 gal Water
 37,50 g Melkerijboter
 60 g Bloem
 1,50 theelepel Eieren
 Zout
 0,50 l Banketbakkersroom
 119 g Fondant (glazuur)
 19 g Pure chocolade Callebaut
1

Bereid een dag voordien een banketbakkersroom (zie rubriek desserts) van 0,5l. melk.

2

Soezenbeslag: Snij de boter in kleine stukjes en breng met het water en een snuifje zout aan de kook.

3

Pot van het vuur nemen en de gezeefde bloem onder mengen, het deeg (een bal) gedurende een min. laten garen op een laag vuurtje (constant omroeren).

4

Van het vuur het ei onder mengen met een spatel, tot een massa wordt bekomen die juist van de spatel valt (glijd). Het is niet altijd nodig om al (grote van de eieren 55gr.-65gr.-75gr. bepaald het aantal dat nodig is) de eieren te gebruiken.

5

Met behulp van een spuitzak met effen spuitmondje bolletjes (torentje) spuiten op een ingeboterde bakplaat. Voldoende plaats laten zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar gaan kleven.

6

Maak je vinger nat en duw de puntjes van het spuiten op het bolletje een beetje naar beneden tot een mooi bolletje.

7

Afbakken op 175°C. gedurende 15 minuten à 20 minuten (in de combisteamer na 1min. een vochtstoot geven dit geeft grotere, mooiere soezen)

8

Laten afkoelen op een rooster in een droge omgeving, na afkoeling met een mesje onderaan een kruisje insnijden.

9

Klop de banketbakkersroom even los, vul de spuitzak (effen spuitmond).

10

Plaats het spuitmondje in het kruisje onderaan de soes en spuit deze vol.

11

Doe de fondant (te koop bij de bakker) in een glazen kom en verwarm deze in de microgolfoven tot lipwarm, smelt de chocolade en roer deze onder de fondant.

12

Dop de bovenzijde van de soes in de chocoladefondant en wrijf het teveel er af met je vinger.

13

Laat de fondant even opstijven en in de koeling plaatsen. Indien er veel vocht circuleert in de koeling zal de fondant na een tijdje verwateren (eventueel een deksel bovenop plaatsen kan wat helpen).

14

Afwerken met een rossas slagroom en een partje ananas, of andere.

15

Als je lange balkjes spuit krijg je eclairs, deze vul je door aan voor en achterkant een kruisje te maken. Bedek met de fondant (met chocolade, mokka of kleurstof) en dip dan de voor en achterkant in de hagelslag.

CategorieCuisine, , , Diet, Tags,

Ingrediënten

Per 10 stuks:
 0,75 gal Water
 37,50 g Melkerijboter
 60 g Bloem
 1,50 theelepel Eieren
 Zout
 0,50 l Banketbakkersroom
 119 g Fondant (glazuur)
 19 g Pure chocolade Callebaut

Aanwijzingen

1

Bereid een dag voordien een banketbakkersroom (zie rubriek desserts) van 0,5l. melk.

2

Soezenbeslag: Snij de boter in kleine stukjes en breng met het water en een snuifje zout aan de kook.

3

Pot van het vuur nemen en de gezeefde bloem onder mengen, het deeg (een bal) gedurende een min. laten garen op een laag vuurtje (constant omroeren).

4

Van het vuur het ei onder mengen met een spatel, tot een massa wordt bekomen die juist van de spatel valt (glijd). Het is niet altijd nodig om al (grote van de eieren 55gr.-65gr.-75gr. bepaald het aantal dat nodig is) de eieren te gebruiken.

5

Met behulp van een spuitzak met effen spuitmondje bolletjes (torentje) spuiten op een ingeboterde bakplaat. Voldoende plaats laten zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar gaan kleven.

6

Maak je vinger nat en duw de puntjes van het spuiten op het bolletje een beetje naar beneden tot een mooi bolletje.

7

Afbakken op 175°C. gedurende 15 minuten à 20 minuten (in de combisteamer na 1min. een vochtstoot geven dit geeft grotere, mooiere soezen)

8

Laten afkoelen op een rooster in een droge omgeving, na afkoeling met een mesje onderaan een kruisje insnijden.

9

Klop de banketbakkersroom even los, vul de spuitzak (effen spuitmond).

10

Plaats het spuitmondje in het kruisje onderaan de soes en spuit deze vol.

11

Doe de fondant (te koop bij de bakker) in een glazen kom en verwarm deze in de microgolfoven tot lipwarm, smelt de chocolade en roer deze onder de fondant.

12

Dop de bovenzijde van de soes in de chocoladefondant en wrijf het teveel er af met je vinger.

13

Laat de fondant even opstijven en in de koeling plaatsen. Indien er veel vocht circuleert in de koeling zal de fondant na een tijdje verwateren (eventueel een deksel bovenop plaatsen kan wat helpen).

14

Afwerken met een rossas slagroom en een partje ananas, of andere.

15

Als je lange balkjes spuit krijg je eclairs, deze vul je door aan voor en achterkant een kruisje te maken. Bedek met de fondant (met chocolade, mokka of kleurstof) en dip dan de voor en achterkant in de hagelslag.

Soezen