Smoutebollen van platte kaas

MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd10 minutenTotale tijd25 minuten
Per 20 stuks:
 2,20 theelepel Eidooiers
 22 g Suiker
 0,50 eetlepel Vanillesuiker
 220 g Platte kaas halfvol
 160 g Tarwebloem
 7,11 g Bakpoeder
 2,20 theelepel Eiwit
 Snuifje zout
 Olie
 Bloemsuiker
1

Scheid de eidooier van het eiwit.

2

Roer de dooiers en de vanillesuiker onder de platte kaas. Vervolgens de gezeefde bloem, bakpoeder en het snuifje zout. Kort mengen tot een homogene massa, is redelijk vast.

3

Op het laatst het eiwit met de suiker machinaal heel stijf opkloppen en onder het deeg spatelen/mengen. Zodra het eiwit onder het beslag is blijft het voor 1 uur optimaal om te gebruiken en plaats het enkel op de minst koele plaats van de koelkast.

4

Vul een tas met olie en plaats hier in de ijsschepper/knijper (dit voorkomt kleven tijdens het scheppen).

5

Verhit intussen de friteuse op 180C.

6

Schep een afgestreken bolletje in de friteuse en bak mooi bruin, met schuimspaan regelmatig omroeren zodat alle kanten gelijkmatig bakken.

7

Even laten uitlekken in een mandje/vergiet, leg op kantpapier en bestrooi rijkelijk met bloemsuiker.

Ingrediënten

Per 20 stuks:
 2,20 theelepel Eidooiers
 22 g Suiker
 0,50 eetlepel Vanillesuiker
 220 g Platte kaas halfvol
 160 g Tarwebloem
 7,11 g Bakpoeder
 2,20 theelepel Eiwit
 Snuifje zout
 Olie
 Bloemsuiker

Aanwijzingen

1

Scheid de eidooier van het eiwit.

2

Roer de dooiers en de vanillesuiker onder de platte kaas. Vervolgens de gezeefde bloem, bakpoeder en het snuifje zout. Kort mengen tot een homogene massa, is redelijk vast.

3

Op het laatst het eiwit met de suiker machinaal heel stijf opkloppen en onder het deeg spatelen/mengen. Zodra het eiwit onder het beslag is blijft het voor 1 uur optimaal om te gebruiken en plaats het enkel op de minst koele plaats van de koelkast.

4

Vul een tas met olie en plaats hier in de ijsschepper/knijper (dit voorkomt kleven tijdens het scheppen).

5

Verhit intussen de friteuse op 180C.

6

Schep een afgestreken bolletje in de friteuse en bak mooi bruin, met schuimspaan regelmatig omroeren zodat alle kanten gelijkmatig bakken.

7

Even laten uitlekken in een mandje/vergiet, leg op kantpapier en bestrooi rijkelijk met bloemsuiker.

Notes

Smoutebollen van platte kaas