Savooienstamppot

MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd1 minKooktijd1 minTotale tijd2 minuten
 2,25 kg Aardappelen
 1,50 theelepel Savooien
 31,25 g Melkerijboter
 1,88 gals Halfvolle melk
 Nootmuskaat
 pezo
1

Schil de aardappelen machinaal, versnijd ze in gelijke stukken en spoelen in zuiver water.

2

Snij de savooien in vier, verwijder de harde kern, snij grof en was ze 2x in zuiver water.

3

Steam voor 14 minuten zodat ze bijna gaar zijn maar toch mooi groen blijven en maal fijn met de vleesmolen (of mixen).

4

Zet de melk en de boter apart op het vuur.

5

De aardappelen schillen, pitten, in stukken versnijden en wassen.

6

Gaar stomen voor 25 minuten in de steamer (of koken in licht gezouten water tot ze gaar zijn, bloemen). Na het stomen de deur 3 min open zetten zodat de aardappelen kunnen drogen.

7

Klop de aardappelen fijn (batteur), voeg de savooien (fijngemalen), melk, kruiden toe en nogmaals goed mengen (neem een hoeveelheid af voor de diëten).

8

Voeg de gesmolten boter toe en meng verder, smaak nogmaals af.

9

Warm houden au bain-marie (door langdurig warm te houden verkleurt de puree naar grijs i.p.v. mooi groen).

Ingrediënten

 2,25 kg Aardappelen
 1,50 theelepel Savooien
 31,25 g Melkerijboter
 1,88 gals Halfvolle melk
 Nootmuskaat
 pezo

Aanwijzingen

1

Schil de aardappelen machinaal, versnijd ze in gelijke stukken en spoelen in zuiver water.

2

Snij de savooien in vier, verwijder de harde kern, snij grof en was ze 2x in zuiver water.

3

Steam voor 14 minuten zodat ze bijna gaar zijn maar toch mooi groen blijven en maal fijn met de vleesmolen (of mixen).

4

Zet de melk en de boter apart op het vuur.

5

De aardappelen schillen, pitten, in stukken versnijden en wassen.

6

Gaar stomen voor 25 minuten in de steamer (of koken in licht gezouten water tot ze gaar zijn, bloemen). Na het stomen de deur 3 min open zetten zodat de aardappelen kunnen drogen.

7

Klop de aardappelen fijn (batteur), voeg de savooien (fijngemalen), melk, kruiden toe en nogmaals goed mengen (neem een hoeveelheid af voor de diëten).

8

Voeg de gesmolten boter toe en meng verder, smaak nogmaals af.

9

Warm houden au bain-marie (door langdurig warm te houden verkleurt de puree naar grijs i.p.v. mooi groen).

Notes

Savooienstamppot